גם אתם חוויתם תסכול כשהאתר נראה חיוור, כשהתקשיתם לקרוא את הגופן המעוצב בצורה גרועה, או כשהתייאשתם מהניסיון לנווט באתר שאינו ידידותי למכשיר הנייד שלכם? למרות שבעיות כאלה גורמות לנו לאי נוחות, עדיין, עבור אנשים עם מוגבלויות מדובר באתגרים שיכולים להגביל לחלוטין את היכולת שלהם להשתמש באינטרנט.
לפי אייל קליין, מומחה בתחום נגישות אתרי אינטרנט, נגישות ברשת כרוכה בשימוש בכלים ובטכנולוגיות שפותחו במיוחד כדי לסייע לתפיסה, להבנה, לניווט ולאינטראקציה של אדם המתמודד עם מוגבלות כלשהי.
במקום לנסות להתאים את הנגישות רק לאחר שהאתר כבר נבנה, עדיף שהנגישות תהיה חלק מובנה מהליך פיתוח האתר.
מהם סוגי המוגבלויות?
- לקויות ראייה, כולל עיוורון ועיוורון צבעים.
- לקויות שמיעה, כולל חירשות.
- הפרעות נוירולוגיות הקשורות למערכת העצבית, כמו אפילפסיה או אלצהיימר.
- הפרעות קוגניטיביות, כולל הפרעות קשב ולקויות למידה.
- הגבלות מוטוריות, כולל שליטה מוגבלת במוטוריקה עדינה או קושי להשתמש בידיים.
נגישות באינטרנט – למה היא חשובה?
לפי הדו״ח של ארגון הבריאות העולמי, WHO, ליותר מ-15% מהאוכלוסייה יש סוג של מוגבלות כלשהי, ושיעורי הנכות צפויים לעלות עקב הזדקנות האוכלוסייה והעלייה במצבי בריאות כרוניים.
המידע המקוון צריך להיות נגיש לאנשים עם מוגבלויות כמו לאנשים אחרים, וכך גם קובע החוק! למרבה המזל, יש היום טכנולוגיות זמינות שמטרתן לצמצם או להסיר חסמים המונעים גישה של אנשים עם מוגבלויות.
למה הנגישות חשובה?
- מתן הטבות אלה מבטיח שכולם, בלי קשר לגיל, ליכולות הפיזיות או הנפשיות, יוכלו להשתמש באינטרנט וליהנות מכול מה שמציע לנו העולם המקוון במאה ה-21.
- לאסטרטגיית נגישות טובה יש גם יתרונות עסקיים, בנוסף להפיכת האינטרנט למקום מכיל יותר עבור כלל האוכלוסייה. אחרי הכול, הנגישות היא מרכיב בעיצוב ופיתוח הנוגעים כמעט לכול מרכיב הקשור ליצירת האתר. צרכי הנגישות חופפים להיבטים רבים, כמו:
- עיצוב ידידותי לנייד
- עצמאות המכשיר
- אינטראקציה רב-מודאלית (מתייחסת לאינטראקציה עם הסביבה הווירטואלית והפיזית באמצעות דרכי תקשורת טבעיות).
- שימושיות
- אופטימיזציה למנועי חיפוש (SEO)
למעשה, אתרים נגישים יכולים לצפות לדירוג טוב יותר בתוצאות החיפוש, להורדת אחוזי נטישה מהאתר, להגדלת טווח ההגעה לקהל, ולהפגנת אחריות חברתית תאגידית. לכן, אתר אינטרנט מעוצב ונגיש שהופך את האתר שלכם לזמין גם לבעלי מוגבלויות, יכול לשפר באופן משמעותי גם את חווית המשתמש של כלל אוכלוסיית המשתמשים באתר או באפליקציה שלכם.
על תקני נגישות באינטרנט
הנחיות הנגישות לתוכן אינטרנטי – WCAG (The Web Content Accessibility Guidelines) – פותחו על ידי W3C (World Wide Web Consortium), במטרה לקבוע סדרה של הנחיות משותפות בינלאומיות, שנועדו להסדיר את הסטנדרטים הקשורים לנגישות של התוכן האינטרנטי, כדי ליצור הנגשה לאתר, למגוון המכשירים ולתוכן גם למשתמשים המתמודדים עם מוגבלויות.
התוכן, שאליו מתייחסות הנחיות ה-WCAG, מכוון למידע בדף האינטרנט או לאפליקציות, הכולל: מידע טבעי כמו טקסט, תמונות או קול; וקוד או סימון המגדירים מבנה, מצגת וכו׳.